Βρείτε τα διαγραμμένα sms από το iPhone

Πριν μερικές μέρες σκάλισα λίγο τον τρόπο που αποθηκεύει τα δεδομένα μας το iPhone. Για τα περισσότερα πράγματα χρησιμοποιεί τη βάση sqlite. Είναι ένα αρκετά βολικό και portable format.

Όταν κάνει backup (κατά τη διάρκεια του συγχρονισμού με το iphone) αντιγράφει όλα τα αρχεία sqlite από το κινητό σας, στο folder που κρατάει το backup. Στο mac είναι στο φάκελο:
~Library/Applications Support/MobileSync/Backup
.
Στα windows xp είναι στον φάκελο:
C:\Documents and Settings\USERNAME\Application Data\Apple Computer\MobileSync\Backup.
Στα windows 7 είναι
c:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\.

Μέσα θα βρείτε ένα subfolder για κάθε backup που υπάρχει. Τα ονόματα των αρχείων σε αυτό είναι πολύ περίεργα για να βγάλουμε άκρη, όμως το αρχείο με τα sms έχει συγκεκριμένο όνομα: 3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28.mddata.

Το αρχείο αυτό μπορείτε να το ανοίξετε με κάποιο πρόγραμμα όπως το sqlitebrowser και ουσιαστικά έχετε πρόσβαση σε όλα τα sms που έχετε λάβει και στείλει, εκτός από τα διαγραμμένα φυσικά.

Τι γίνεται όμως με τα διαγραμμένα; Γενικά στην sqlite όταν διαγράφουμε μια εγγραφή από ένα πίνακα, η εγγραφή στην πραγματικότητα δε σβήνεται από το αρχείο που κρατάει τα δεδομένα της. Όπως γράφει στο FAQ της:

When you delete information from an SQLite database, the unused disk space is added to an internal “free-list” and is reused the next time you insert data. The disk space is not lost. But neither is it returned to the operating system.

Θυμίζει λίγο τον τρόπο που λειτουργεί το file system των περισσότερων λειτουργικών συστημάτων, στον οποίο τα δεδομένα δεν σβήνονται για κάποιο διάστημα και υπάρχει η πιθανότητα της εκτέλεσης κάποιου εργαλείου undelete που μπορεί να επαναφέρει τα δεδομένα σας.

Αν λοιπόν ψάξετε το αρχείο με τα sms αρκετά σύντομα μετά τη διαγραφή των μηνυμάτων που ψάχνετε, ή αν γενικά δεν λαμβάνετε/στέλνετε συχνά, έχετε πάρα πολλές πιθανότητες να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Αν ψάξετε στο internet θα βρείτε διάφορα εργαλεία τα οποία εξάγουν τα δεδομένα αυτά. Προσωπικά απλά άνοιξα το αρχείο με έναν text viewer και ψάχνοντας λίγο βρήκα ότι έψαχνα.

Αυτό μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, από προσωπική (να βρείτε κάτι που σβήσατε κατά λάθος), μέχρι να παρακολουθήσετε το κινητό κάποιου άλλου έχοντας ένα backup του. Στη δεύτερη περίπτωση, να γνωρίζετε ότι είναι παράνομο, και φυσικά ότι μπορεί να βρείτε πράγματα που τελικά δεν θέλετε να γνωρίζετε 😉

(photo by: Eric Rice)

9 απαντήσεις στο “Βρείτε τα διαγραμμένα sms από το iPhone”

  1. Ωραια και χρησιμα ολα αυτα..
    αλλα θα μπορούσες να συνοψίσεις?
    δηλαδή,
    1ον: για να δω τα μηνυματά μου ποιό προγραμμα κατεβάζω? το sqlitebrowser? και το κανω setup στο pc?
    Και 2ον: για να δω τα διεγραμμένα μηνύματα, ποια προγραμματα χρησιμοποιω εν τέλει?

    Ευχαριστώ!

  2. 1. Ναι, αλλά δεν χρειάζεται εγκατάσταση από ότι θυμάμαι.
    2. Εγώ όπως λέω τα βρήκα με έναν text editor ανοίγοντας χύμα το αρχείο. Αν ψάξεις στο internet θα βρεις πιο αυτοματοποιημένα προγράμματα.

  3. Τι γίνεται με παλιές φωτογραφίες? μπορείς να τις επαναφέρεις? Έχω πουλήσει το iphone και δεν μπορώ να ξέρω ότι μπορούν να επαναφέρουν δικές μου φωτογραφίες

  4. τι γινεται με τα μηνυματα που ειναι διαγραμμενα αλλα φενονται στο spotlight seach. Μπορουμε απλα να σβησουμε μερικα απο τα μηνυματα αυτα?
    Ευχαριστώ

  5. εάν έχει γίνει restore στο τηλέφωνο ισχύει η επαναφορά μηνυμάτων?

  6. καλησπερα παιδια..εχω βρει το αρχειο με τα μηνυματα αλλα δεν μπορω να το ανοιξω..καποιο προγραμμα να προτεινετε?

Τα σχόλια είναι κλειστά.