Στο τελευταίο ταξίδι στο Λονδίνο, βρήκα σε κάποιο κατάστημα το Amazon Kindle. Φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία και το αγόρασα (γιατί από Ελλάδα δυστυχώς οι παραγγελίες εξυπηρετούνται από το Αμερικάνικο Amazon, με ότι αυτό συνεπάγεται). Πήρα την μικρή έκδοση (χωρίς πληκτρολόγιο), με wifi (χωρίς κάρτα sim δηλαδή).
Οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Η συσκευή είναι πάρα πολύ ελαφριά και δεν κουράζει καθόλου (είναι σαν ψεύτικο). Χωράει στην τσέπη από μπουφάν, άρα άνετα και σε όποια τσάντα θέλετε. Το διάβασμα είναι πάρα πολύ ξεκούραστο για τα μάτια, αλλά και για τα χέρια.
Ο χειρισμός του είναι λίγο μπερδεμένος, λόγω του ότι δεν έχει touch screen και πληκτρολόγιο, αλλά κουμπί 4 κατευθύνσεων και αντίστοιχα κουμπιά επιλογών.
Δεν είναι κατάλληλο για web – μόνο σε περιπτώσεις που χρειάζεται να δείτε κάτι επειγόντως (π.χ. τα email σας). Όμως έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο article mode, που όταν π.χ. διαβάζετε ένα blog, απομονώνει το κείμενο του άρθρου που διαβάζετε, και το εμφανίζει σαν να είναι σελίδα βιβλίου. Μου άρεσε πολύ.
Το μείον του βέβαια, αφού είμαστε στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη ελληνικών βιβλίων στο επίσημο Kindle Store. Αυτό θα δυσκολέψει αρκετό κόσμο.
Από ότι έψαξα, όλο και περισσότεροι ελληνικοί εκδότες βγάζουν ebooks, αλλά θέλει προσοχή στο format. Το Kindle έχει δικό του format (που είναι προφανώς το ιδανικό). Από εκεί και πέρα, διαβάζει κανονικά το epub, αλλά και pdf. Όμως, επειδή τα περισσότερα pdf ΔΕΝ έχουν σχεδιαστεί για την οθόνη του Kindle, υπάρχει δυσκολία στην ανάγνωση, καθώς αν η σελίδα είναι μεγάλη, για να χωρέσει στο kindle, τα γράμματα γίνονται πολύ μικρά. Μπορείτε να κάνετε zoom φυσικά, αλλά δεν είναι εύχρηστο έτσι. Μπορείτε επίσης να γυρίσετε σε landscape mode που βελτιώνει κάπως τα πράγματα, αλλά είναι πιθανό μετά να μην σας βολεύει ο χειρισμός, καθώς τα κουμπιά για τις αλλαγές της σελίδας αντί για δεξιά – αριστερά, θα πάνε πάνω – κάτω.
Βέβαια, αν διαβάζετε ξένα βιβλία, μάλλον δεν θα ξεκολλήσετε ποτέ από το Kindle, καθώς εκεί απλά υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Και για όσους δεν είναι πολύ άνετοι με τα Αγγλικά, είναι μια καλή ευκαιρία για practice. Όπου κολλήσετε, το Kindle έτσι κι αλλιώς προσφέρει ένα πολύ δυνατό λεξικό, και πάρα πολύ εύχρηστο: Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, απλά πηγαίνετε τον κέρσορα πάνω σε μια λέξη, και στο κάτω μέρος της σελίδας αυτόματα εμφανίζεται η ερμηνεία της.
Προσωπικά βρίσκω το kindle εξαιρετικά χρήσιμο και για τη δουλειά μου, καθώς ως προγραμματιστής διαβάζω ατελείωτα manuals. Τώρα πλέον μπορώ να κάνω απλά εκτύπωση ως pdf (στο μέγεθος του kindle) και να τα διαβάζω από αυτό, χωρίς ατελείωτες εκτυπώσεις, και χωρίς να καταστρέφω τα μάτια μου στην οθόνη. Άσε που μπορείς όπου πας να κουβαλάς μαζί σου άπειρα τεχνικά βιβλία.
Πολύ βολικό και το γεγονός ότι σου δίνουν μια διεύθυνση email στην οποία μπορείς να στέλνεις έγγραφα, τα οποία αυτόματα κατεβαίνουν στη συσκευή. Έτσι δεν χρειάζεται να συνδέετε συνέχεια καλώδια (άλλωστε η μπαταρία του υποτίθεται ότι κρατάει ως ένα μήνα!)
Η ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι μου φίλοι είναι αν μπορεί κανείς να κρατήσει σημειώσεις ή να μαρκάρει. Αν και το θεωρούσα αυτονόητο, η απάντηση είναι φυσικά ΝΑΙ, και μάλιστα πολύ εύκολα μπορείτε αυτές τις σημειώσεις να τις μοιραστείτε με άλλους χρήστες του Kindle ή μέσω των Social Networks.
Με λίγα λόγια, η άποψή μου είναι ότι αν διαβάζετε ξένα βιβλία ή σας καλύπτει η ελληνική αγορά των ebooks, πάρτε ένα kindle οπωσδήποτε. Βολεύει πάρα πολύ.
Είναι πολύ ελαφρύ, πολύ βολικό και δεν κουράζει τα μάτια! Η μπαταρία είναι σα να διαρκεί αιώνες…Μου αρέσει πολύ που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το μετρό ή τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς… Δυστυχώς εδώ δεν το έχω δει παρά μόνο απειροελάχιστες φορές…ο κλασσικός Ελληνάρας αρκείται στο να ακούει σκυλάδικα ή να διαβάζει αθλητικές εφημερίδες…κρίμα…
Αποκτήστε το!!! 😀 Είναι επένδυση!
Το άρθρο σου είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και καλύπτει πολλά πράγματα. Αλλά ήθελα να ρωτήσω κάτι σε σχέση με τις σημειώσεις και τα highlights πάνω στο ebook, ή όποιον τύπο αρχείου διαβάζεις. Δεν έχω Kindle, αλλά πέρσι που τα πουλούσε το Public, είχα πάρει μαζί μου το laptop και το πήγα στο κατάστημα για να δοκιμάσω πως θα έβγαιναν κάποια pdf στο Kindle. Συγκεκριμένα είχα φορτώσει ένα pdf αρχείο με σημειώσεις μαθηματικών, στα ελληνικά, και δεν μπορούσα ούτε να βάλω σημείωση ούτε να μαρκάρω κάτι, και για αυτό υπέθεσα ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο για ebooks. Μήπως με τα καινούρια Kindles έχει αλλάξει τώρα αυτό; Γιατί το Kindle στο οποίο δοκίμασα το pdf νομίζω πως ήταν της προηγούμενης γενιάς.
Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δοκιμάσει να κρατήσω σημείωση σε pdf. Θα το δοκιμάσω σήμερα και θα σε ενημερώσω πιο αργά όμως 🙂
Λοιπόν, έκανα τη δοκιμή πριν λίγο σε ένα pdf με αγγλικό κείμενο και δούλεψε κανονικά, άφησα σημείωση και μου έδινε και τη δυνατότητα share. Οπότε θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα, εκτός αν έχει θέμα με συγκεκριμένα pdf, πχ με ελληνικά ή με pdf από σκαναρισμένο κείμενο χωρίς ocr.
Ευχαριστώ πάρα πολύ! Βασικά δεν ήταν σκαναρισμένο οπότε παίζει να υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό.