(Ελληνικά) deltaHacker – Ένα ελληνικό περιοδικό που αξίζει να διαβάσεις

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

deltaHackerΕδώ και αρκετό καιρό είμαι φανατικός αναγνώστης του deltaHacker. Πρόκειται για ένα ελληνικό συνδρομητικό ηλεκτρονικό περιοδικό με θέματα γύρω από το ethical hacking, τα δίκτυα, την ασφάλεια, τον προγραμματισμό και τα ηλεκτρονικά.

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν έλαβα το τελευταίο τεύχος της συνδρομής μου που έληγε μέσα στον Αύγουστο. Αν και οι οικονομικές συγκυρίες δεν είναι εύκολες, τελικά προχώρησα σε αγορά lifetime συνδρομής – με άλλα λόγια πληρώνεις μια φορά και έχεις συνδρομή για πάντα (ελπίζω να συνεχίσουν για πολλά χρόνια να παράγουν τόσο αξιόλογο περιεχόμενο). Η αλήθεια είναι ότι είχα και μια σχετική (καλή) έκπτωση & κάποια ευκολία στην πληρωμή, αλλά γενικά από τη στιγμή που άρχισα να αγοράζω το περιοδικό, παρατηρώ ότι σχεδόν πάντα η ομάδα κάνει διαρκώς προσφορές και εκπτώσεις. Π.χ. αυτό το διάστημα, ανά 25 συνδρομές Jumpo Pack, κληρώνουν ένα mac-mini. Δεν το λες και κακό…

Στις σελίδες του περιοδικού θα βρείτε πολύ ωραίες πληροφορίες και howtos, ενώ η ομάδα της Parabing Creations που βρίσκεται πίσω από το περιοδικό, παράλληλα ανεβάζουν και τα  deltacasts (video tutorials), κάτι που κάνει όλη την προσπάθεια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
cover 045

Γενικά, τα περισσότερα tutorials δεν είναι καθόλου δύσκολα και δεν απαιτούν υψηλές γνώσεις, αλλά είναι μια πολύ καλή αφορμή για να εμβαθύνει κανείς παραπάνω. Υπάρχουν φυσικά και τα πιο advanced άρθρα – ή σειρές άρθρων που εμβαθύνουν σταδιακά σε κάποιο θέμα, π.χ. τα τελευταία τεύχη έχουν μια σειρά μαθημάτων για προγραμματισμό σε c#, που ξεκινάει από τα πολύ βασικά, αλλά ήδη έχει καλύψει 7 τεύχη.

Σε γενικές γραμμές κάθε τεύχος δίνει έμπνευση για κάποιο home project. Π.χ. η ενασχόληση μου με τα bitcoin ή ο server στο ενυδρείο μου, ξεκίνησαν μετά από κάποιο τεύχος του Deltahacker.

Δεν κρύβω τέλος ότι μου προκαλεί και κάποια νοσταλγία το να λαμβάνω ένα περιοδικό (έστω και ηλεκτρονικά – για αυτό άλλωστε υπάρχουν τα tablet) κάθε μήνα. Πριν την εποχή του γρήγορου internet, ήμουν φανατικός αναγνώστης των περιοδικών του χώρου (ιδιαίτερη αγάπη για PC Master και Pixel – αργότερα Linux Format, αλλά γενικά σχεδόν ότι κυκλοφορούσε). Υπήρχε λοιπόν ένα διάστημα κάθε μήνα που πήγαινα καθημερινά στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς για να δω αν έφτασαν τα αγαπημένα μου έντυπα. Με τα χρόνια αυτά ένα προς ένα σταμάτησαν να εκδίδονται – και όσα έχουν μείνει (δεν ξέρω ποια είναι πλέον) εκ’ των πραγμάτων δεν τραβάνε και πολύ. Το PDF που λαμβάνω από το deltaHacker λοιπόν θυμίζει πολύ αυτή την εποχή – με πλεονέκτημα λόγω της θεματολογίας του, δεν είναι outdated την επόμενη μέρα της κυκλοφορίας.