(Ελληνικά) Δουλεύοντας με το Kodingen.com

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Όσοι από εσάς δουλεύετε σαν web developers, γνωρίζετε ότι το πιο κλασικό πρόβλημα που υπάρχει πριν δουλέψετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή, είναι το σχετικό στήσιμο. Πρέπει να στηθεί ο τοπικός server (στη δική μου περίπτωση apache/php/mysql). Επίσης πρέπει να εγκατασταθούν τα αντίστοιχα εργαλεία (εδώ και κάποιο διάστημα χρησιμοποιώ netbeans). Τέλος, πρέπει αν δουλεύετε και σε άλλους υπολογιστές, να μεταφέρετε τη δουλειά σας και να την συγχρονίσετε τοπικά (για αυτό το λόγο έχω στήσει ένα subversion server). Αυτό είναι σχετικά εύκολο, αφού τα περισσότερα γίνονται μόνο μια φορά, ενώ με κάποιο version control system, ακόμα και η δουλειά σας μεταφέρεται εύκολα.

Οι δυσκολίες όμως ξεκινάνε αλλού:

  • Τι γίνεται όταν χρειαστεί να δουλέψετε για λίγο σε κάποιον άλλο υπολογιστή για κάποια γρήγορη διόρθωση;
  • Αν όλα αυτά βαραίνουν πολύ τον υπολογιστή σας (π.χ. σε περιπτώσεις netbook) και σέρνεται όταν δουλεύετε;
  • Αν θέλετε να δουλέψετε σε κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα, το οποίο απαιτεί διαφορετικό στήσιμο και δεν έχετε τον ανάλογο χρόνο/γνώσεις κλπ;
  • Υποθέτω ότι ανάλογο θέμα θα υπάρχει όταν κυκλοφορήσει το Chrome OS, το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι βολικό αφού όλες του οι εφαρμογές είναι web based.

Μια πολύ καλή λύση για όλα αυτά είναι το Kodingen.com. Πρόκειται για μια web εφαρμογή η οποία σας επιτρέπει να ανεβάσετε τα project σας σε έναν δικό τους development server με διάφορες τεχνολογίες (php/perl/python/ruby, mysql/postgresql κλπ) και έπειτα να το επεξεργαστείτε με μια σειρά από editors που έχουν. Μπορείτε να το δοκιμάσετε online και έπειτα να το κατεβάσετε ή να το μεταφέρετε σε κάποιο δικό σας server μέσω ftp.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν στη χρήση με κάποια βασικά resources (τα οποία είναι αρκετά για μικρά project), ενώ μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον χώρο/domains/bandwidth κ.λ.π. σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Επίσης, υποστηρίζεται subversion σύστημα, πρόσβαση σε shell, ενώ για την πλήρη αξιοποίησή του, περιβάλλεται και από ένα social network που μπορεί να σας τροφοδοτήσει με πολύ χρήσιμες πληροφορίες, ή απλά να σας βοηθήσει να συνεργαστείτε με άλλους προγραμματιστές χωρίς να χρειάζεται να μοιραστείτε passwords και ευαίσθητες πληροφορίες μαζί τους.

Τέλος, κάτι πολύ χρήσιμο είναι η εγκατάσταση εφαρμογών στο χώρο σας, με ένα κλικ. Δείτε στο παρακάτω video ένα παράδειγμα:

Kodingen.com : Online Development Environment, ODE from Kodingen on Vimeo.

Το περιβάλλον είναι ακόμα σε beta έκδοση, όμως βελτιώνεται συνεχώς και από ότι φαίνεται πολύ σύντομα θα βγει στον αέρα κανονικά.

Πρέπει να αναφέρω ότι το Project είναι βασισμένο σε open source τεχνολογίες και είναι και το ίδιο Open Source. Η σελίδα του στο Google Code αναφέρει ως άδεια την GNU GPL2.

3 thoughts on “(Ελληνικά) Δουλεύοντας με το Kodingen.com”

  1. Το κοιτούσα τις προάλλες προσπαθώντας να δοκιμάσω την υποστήριξη για python, αλλά δεν τα κατάφερα στο συγκεκριμένο. Είναι πράγματι εξαιρετική ιδέα, ειδικά για κάποιο μικτό προτζεκτάκι και για πειραματισμό. Αλλά για την συγκεκριμένη υλοποίηση προς το παρόν χρηματοδοτούνται κυρίως από δωρεές και δεν είμαι σίγουρος πόσο θα τρέξει αυτό. Και δεν φαίνεται να έχουν σχεδιάσει για το μέλλον, όταν δηλαδή θα έρθουν περισσότεροι χρήστες ή για χρήστες που πιθανώς θα κάνουν abuse την υπηρεσία. Επίσης επέλεξαν να υποστηρίξουν πάρα πολλές πλατφόρμες και δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούν να τα υποστηρίξουν όλα όσο καλά χρειάζεται. Αν την ίδια ιδέα την υλοποιούσαν σε ένα πιο εδραιωμένο cloud service, πχ στο google app engine, θα ήταν killer!

    BTW το online IDE που χρησιμοποιούν είναι το Bespin από το Mozilla Labs: http://labs.mozilla.com/projects/bespin/ Έχει και μια self hosted έκδοση για όσους γουστάρουν να πειραματιστούν ^_^

  2. Βασικά από ότι κατάλαβα έχουν ένα Bussiness plan που έχει να κάνει με τα resources. Επίσης αν δεις στο Google Code, η υπηρεσία τους είναι hosted σε amazon κ.λ.π.
    Τώρα, αν αποτύχουν, το θέμα είναι ότι έχουν συνδυάσει όλα αυτά τα εργαλεία και έχουν φτιάξει μια πολύ ωραία πλατφόρμα που θα μείνει και αργότερα θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος καλύτερα. Αυτό δεν είναι και η μαγεία του open source;

Comments are closed.