(Ελληνικά) Κάνοντας το Ubuntu να μοιάζει με Mac OS

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Αν και βρίσκω το Gnome αρκετά εύχρηστο, από τότε που άγγιξα το Mac ερωτεύτηκα το user interface του. Ευτυχώς όμως το Gnome είναι αρκετά εύκολα παραμετροποιήσιμο και μπορείς να του δώσεις ότι εμφάνιση θέλεις. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω το netbook μου να θυμίζει mac.

Βασίστηκα σε αυτόν τον οδηγό, όμως δεν ακολούθησα όλα τα βήματα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια ελεύθερη απόδοση οδηγιών από όσα έκανα.

Αρχικά κατεβάζουμε τα Mac4Lin themes και κάνουμε εξαγωγή στο home directory μας. Η εγκατάσταση είναι εύκολη, ανοίγουμε terminal, μπαίνουμε στο directory που αποσυμπιέσαμε τα themes και δίνουμε:

sh Mac4Lin_Install_v1.0.sh

Αυτό θα αλλάξει το desktop και την εμφάνιση των παραθύρων. Αν το background του desktop δεν έχει αλλάξει, θα βρείτε τα backgrounds στο folder ~/Mac2Lin_v1.0.

Επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση του Dock. Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ είναι το  AWN.  Για την εγκατάστασή του δίνετε:

sudo apt-get install avant-window-navigator

Ή μπορείτε να βρείτε το πακέτο μέσα από την προσθαφαίρεση εφαρμογών. Για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να αφαιρέσετε το κάτω πάνελ που έχει ήδη το gnome και εμφανίζει της εφαρμογές που τρέχουν. Το AWN θα το βρείτε κάτω από τα βοηθήματα. Θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί ώστε να τρέχει όταν ξεκινάει το σύστημα, αυτό γίνεται από το menu: Σύστημα->Προτιμήσεις->Προγράμματα εκκίνησης.  Η εντολή που δίνουμε είναι  avant-window-navigator.

Για να δείξει όπως πρέπει το  dock, πρέπει να εγκαταστήσουμε και το αντίστοιχο theme. Πηγαίνουμε λοιπόν: Προτιμήσεις->AWN Manager->Themes->Προσθήκη και από εκεί επιλέγουμε το αρχείο Mac4Lin_v1.0/AWN/Mac4Lin_AWN_v1.0.tar.gz. Εφαρμόζουμε και είναι έτοιμο.

Μέχρι αυτό το σημείο, πρέπει να έχουμε αυτό:

mac-desktop-with-awn

Θα βρείτε πολύ χρήσιμη την επιλογή: Απόκρυψη κάτω από τα μεγιστοποιημένα παράθυρα όταν δεν χρησιμοποιείται. Αλλιώς θα χάνετε το κάτω μέρος των παραθύρων σας.

Ο οδηγός που διάβασα έχει μερικά ακόμα βήματα, όπως η αλλαγή των fonts και η εγκατάσταση ενός global menu όπως του mac, αλλά και του dashboard. Τα fonts δεν με ενδιαφέρει να αλλάξουν, το global menu σε άλλο μηχάνημα που το δοκίμασα μου έβγαζε προβλήματα σε κάποιες εφαρμογές (όπως ο firefox) και έτσι δεν το έκανα. Ίσως βέβαια η τελευταία έκδοση να έχει βελτιωθεί. Τέλος, το dashboard γίνεται μέσω του compiz, όμως στο netbook δεν τρέχω compiz (ακόμα), οπότε άφησα αυτό το βήμα για πιο μετά. Αν το κάνω όμως, θα ανανεώσω αυτό το post.