(Ελληνικά) Το linux είναι πιο εύκολο…

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Τελικά κατάφερα να απαλλαγώ από τον ιό και να επαναφέρω τα windows στη φυσιολογική τους λειτουργία. Το πρόβλημα ήταν κάποιο service που δεν μπορούσε να ξεκινήσει γιατί είχε εξάρτηση από κάποιο άλλο και απλά αφαίρεσα αυτή την εξάρτηση.
Όσο προσπαθούσα να βρω και να διορθώσω το πρόβλημα, έκανα μια διαπίστωση:
Το linux τελικά είναι πολύ πιο εύκολο λειτουργικό σύστημα από τα windows. Γιατί;
Γιατί όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα στα windows, αυτό που παίρνεις είναι ένα άκυρο errorcode, μια σειρά από προβληματικά αρχεία που δεν ξέρεις ποτέ τι κάνουν, και ελάχιστη βοήθεια από το net.
Από την άλλη στο linux, όταν κάτι δεν πάει καλά, κατ’ αρχήν η βοήθεια που θα έχεις από τα διάφορα forum θα είναι πραγματικά χρήσιμη. Δεν θα φτάσουν σχεδόν ποτέ σε σημείο να σου πουν “απλά ξανακάνε εγκατάσταση”.
Τα περισσότερα αρχεία ξέρεις τι ακριβώς κάνουν ή μπορείς να βρεις πολύ εύκολα, αφού όλο το σύστημα είναι ανοιχτό.
Δεν χρειάζεται να ψάχνεις παρανοϊκές ρυθμίσεις στη registry, αφού το κάθε πράγμα έχει το δικό του config file που περιγράφει ακριβώς όλη την κατάσταση και είναι πολύ εύκολο να το αλλάξεις.
Το linux τις περισσότερες φορές δεν κάνει του κεφαλιού του από μόνο του επιρρεάζοντας τα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να μην μπορείς να φανταστείς τι έχει γίνει. Τα windows το κάνουν συνέχεια αυτό. Δηλαδή, όταν προκύψει κάτι στο linux, ξέρω ότι σχετίζεται πάντα με μια από τις τελευταίες μου κινήσεις. Στα windows ποτέ δεν ξέρεις τίποτα!
Φυσικά το κάθε πράγμα έχει τη χρήση του… αλλά τελικά διαπιστώνω πως προσωπικά κινούμαι πιο άνετα πια στο fedora 😉