Fedora Core 6 Install adventures…

Εδώ και λίγο καιρό έχω ψήσει έναν φίλο μου να περάσουμε linux στο καινούργιο pc που θα αγόραζε. Πριν από μια εβδομάδα παραγγείλαμε λοιπόν ένα laptop της Acer, το Aspire 9412, το οποίο παράλαβε προχθές.
Χθες το πρωί ήρθε από το σπίτι για να περάσουμε το linux.
Η διανομή που αποφάσισα να του περάσω είναι το Fedora, επειδή το χρησιμοποιώ και εγώ και θα μπορώ όταν χρειάζεται κάτι να τον βοηθάω. Φυσικά με όλα τα σχετικά πακέτα για multimedia και για gaming.
Επέλεξα να κατεβάσω το dvd από Fedora Unity, για να γλυτώσουμε ενδεχομένως κάποια ώρα από τα update.
Ξεκίνησα λοιπόν την εγκατάσταση και όλα πήγαν καλά, μέχρι το πρώτο reboot. Εκεί διαπιστώσαμε ότι ο υπολογιστής δεν έβλεπε καθόλου το δίκτυο. Αρχίσαμε το ψάξιμο να δούμε τι φταίει… στην αρχή φοβήθηκα ότι κάτι παίζει με το ενσωματωμένο ethernet και ότι έχει πρόβλημα, όμως με το boot στα windows είδαμε ότι δεν έφταιγε αυτό.
Ψάχνοντας λίγο στο internet είδα ότι το συγκεκριμένο chip της realtek ΔΕΝ αναγνωρίζεται από το linux, και θέλει να περάσουμε ειδικό driver.
Πως όμως θα τον περάσουμε αφού ο υπολογιστής δεν είχε πρόσβαση στο δίκτυο;
Τελικά τον κατέβασα και τον πέρασα από άλλο υπολογιστή σε ένα usb stick και προσπάθησα να κάνω εγκατάσταση.
Πρόβλημα 2ο: Εξαρτήσεις! Και πως θα τις λύσουμε αφού δεν είχαμε πρόσβαση στα repositories του yum? Βλέπετε, η εγκατάσταση που είχαμε κάνει ήταν πολύ μινιμαλιστική και έλειπε πολύ πράγμα για να μπορέσω να κάνω την επίλυση χειροκίνητα…
Η λύση ήταν να στήσω ένα τοπικό repository από το dvd της εγκατάστασης.
Δυστυχώς ούτε αυτό ήταν αρκετό, αφού χρειαζόμασταν και κάποια πακέτα που δεν ήταν στο dvd, οπότε αναγκαστικά τα κατέβασα χειροκίνητα από το άλλο pc στο usb stick κ.λ.π.
Τελικά κάποια στιγμή καταφέραμε να δούμε το δίκτυο και τα παρατήσαμε για την επόμενη μέρα, σήμερα δηλαδή. Αυτή τη στιγμή το laptop κάνει κανονικά την εγκατάσταση νέων πακέτων από τα repositories του fedora.
Το αποτέλεσμα όμως, για άλλη μια φορά, ήταν αρκετή χαμένη ώρα χωρίς λόγο… Και φυσικά ο φίλος μου που τρομοκρατήθηκε και μου λέει… Πακέτο το linux τελικά! Και λογικό είναι, ολόκληρη οδύσσεια περάσαμε για να το κάνουμε να δουλεύει σωστά…

3 απαντήσεις στο “Fedora Core 6 Install adventures…”

  1. Eγω να πω καλημερα Γιατι απο τεχνικης πλευρας ειναι σαν να ακουω το θεωρημα του Αισταιν
    Καλο Σ/Κ
    Γιωτα

  2. tix: RTL8111/8168B νομίζω. Δεν είμαι σίγουρος τώρα γιατί έδωσα το Laptop πίσω, απλά βλέπω στο ιστορικό του firefox ότι έψαχνα για κάτι τέτοιο, οπότε λογικά αυτό :p

    Γιώτα: Ευχαριστώ! Καλό Σ/Κ επίσης!

Τα σχόλια είναι κλειστά.