My own cms!

Μια από τις πιο βασικές μου ασχολίες το τελευταίο διάστημα είναι η δημιουργία ενός CMS (content managment system), το οποίο θα με διευκολύνει πάρα πολύ στη δουλειά μου, και θα με γλυτώσει από όλες τις επιπτώσεις που έχει η επιλογή κάποιου έτοιμου cms, free ή commercial.
Προσπαθώ να το κάνω όσο πιο ευέλικτο γίνεται, για να μπορώ μετά πολύ απλά να το προσαρμόζω στην κάθε δουλειά που παίρνω σαν developer. Έτσι αντί κάθε φορά να φτιάχνω ένα νεο news system, ένα νέο forum, ένα νέο σύστημα για user registration κ.λ.π., να χρησιμοποιώ ως βάση το cms μου και σιγά – σιγά να αναπτύσω μόνο τα κομμάτια που απαιτεί η νέα δουλειά.
Οι λόγοι που δεν χρησιμοποιώ κάτι έτοιμο είναι πάρα πολοί. Ο πιο βασικός είναι ότι θέλω κάτι που να είναι κομμένο και ραμένο στα μέτρα μου και να κάνει ακριβώς αυτό που έχω στο μυαλό μου, όχι περίπου. Να μη χρειάζεται 500 hacks για να φτάσω εκεί που θέλω. Να το ξέρω πολύ καλά ώστε αν απαιτηθεί κάτι καινούργιο να μην στραβώνομαι με ξένο κώδικα. Και φυσικά η ασφάλεια, κάτι που δεν σου παρέχει κανένα open source cms, αφού τα λάθη στον κωδικα τα βλέπουν όλοι.
Έτσι λοιπόν καθημερινά βγάζω τα μάτια μου με τον κώδικα για αρκετές ώρες. Και αυτό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αφού πλέον χειρίζομαι πολύ πιο εύκολα τη γλώσα που χρησιμοποιώ (php) και οι δουλειές που κάνω σε αυτή μου φαίνονται πια πολύ εύκολες.
Αυτό που δούλευα σήμερα ήταν οι upload λειτουργίες του. Θέλω όλα τα uploads να γίνονται με ftp functions. Έτσι τα αρχεία που ανεβαίνουν στον server γράφονται με owner τον χρήστη που έχει το hosting account, όχι με κάποιον υπερχρήστη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, αφού από τη μια δίνει περισσότερη ασφάλεια και έλεγχο, από την άλλη είναι και πολύ πρακτικό, αφού πολλές φορές μου έχει τύχει να μην μπορώ να σβήσω κάποιο αρχείο που έγινε upload από κάποιο script, επειδή είχε σαν owner τον apache και όχι εμένα…
Και συνεχίζω….