(Ελληνικά) Νέος Mac Switcher

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τον χώρο της πληροφορικής, πάντα χρησιμοποιούσα όλα τα βασικα λειτουργικά συστήματα, ανάλογα με τη δουλειά που έκανα. Τα τελευταία χρόνια το setup μου είχε πάντα ένα dual boot pc με Windows και Linux (το οποίο είναι ακόμα το αγαπημένο μου λειτουργικό), ένα netbook με linux και πάντα είχα πρόσβαση σε ένα mac (τα τελευταία χρόνια αυτό ήταν ένα mac book pro της Χριστίνας).

Επειδή έχω χρόνια να αγοράσω κανονικό laptop, και το netbook που έχω έχει αρχίσει και κάνει τη ζωή μου δύσκολη, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα για νέο laptop. Αυτή τη φορά όμως έκανα την μεγάλη κίνηση και αντί για ένα laptop με windows, πήρα ένα Mac Book Pro 13 ιντσών.

Με το MacBook, δουλεύοντας στο floral

Οι λόγοι που έκανα την συγκεκριμένη επιλογή είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν, τα windows, όλο και περισσότερο μου φαίνονται αντιπαραγωγικά για development. Με τον καιρό πάντα αρχίζουν να έχουν διάφορα προβλήματα, κυρίως απόδοσης. Το ίδιο και το linux εν μέρη, αλλά κυρίως επειδή συνεχώς το πειράζω εγώ, με άσχημα αποτελέσματα κάποιες φορές.

Από την άλλη, το Mac OS είναι ένα σύστημα στο οποίο δεν έχω κάποιο λόγο να κάνω τους πειραματισμούς μου. Δουλεύει αρκετά καλά, έχοντας αρκετά κοινά με τον κόσμο του Linux/Unix, και πάνω από όλα έχει διάρκεια ζωής. Δηλαδή, π.χ. το netbook μου έχει κλείσει 1 χρόνο και κάτι μήνες και έχει ήδη διάφορα θέματα. Το Mac Book της Χριστίνας είναι μοντέλο του 2006, και το netbeans ακόμα τρέχει μια χαρά, χωρίς να με καθυστερεί. Αν λοιπόν και το νέο MacBook έχει την ίδια απόδοση μετά από πέντε χρόνια, όχι απλά έχει βγάλει τα λεφτά του, αλλά και αρκετό κέρδος.

Όλα τα macbook έχουν διάφορα πολύ απλά πραγματάκια, που όμως κάνουν τη ζωη απίστευτα πιο απλή. Από το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, τα μαγνητικά καλώδια και το multi-touchpad, μέχρι το πολύ ωραίο περιβάλλον του Mac OS, το οποίο σου επιτρέπει να επικεντρωθείς στη δουλειά σου χωρίς να σε αποσπά τίποτα (βέβαια κάτι τέτοιο το πετυχαίνεις εύκολα και με το gnome).

Το 13ρι είναι ιδανικό μέγεθος, αφού δεν είναι τόσο μεγάλο που να σε κουράζει στη μεταφορά, είναι όμως αρκετά καλό ακόμα και για ελαφρύ video editing.

Έτσι το νέο setup έχει το Dual Boot pc για gaming στα windows και διάφορα side projects στο linux, και το mac book pro για όλες τις ανάγκες μου σε δουλειά εκτός γραφείου. Το netbook μάλλον θα γίνει storage server, λόγω και της χαμηλής του κατανάλωσης.

Φυσικά σε λίγες μέρες θα αποπειραθώ να εγκαταστήσω και Linux στο mac book, οπότε θα ακολουθήσει post με τις εντυπώσεις μου.

Επόμενος στόχος είναι το νέο iPhone (κάποιος μου “έφαγε” το iPhone 4 πριν κάποιες μέρες, και αφού σε 2 μήνες θα βγει νέο, δεν μπαίνω στη διαδικασία να αγοράσω τώρα, βολεύομαι με το παλιό).

One thought on “(Ελληνικά) Νέος Mac Switcher”

  1. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα μιας και όλα τα υπόλοιπα έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης αλλά και τα γνωστά προβλήματα…Εγώ πάντως δεν το αλλάζω με τίποτα (παρά μόνο κάποια στιγμή αργότερα με κάποιο πιο καινούργιο)! 😀
    Υ.Γ: το χειρότερο δε το είχα βιώσει για ένα πολύ μικρό διάστημα όπου είχαν πρωτοκυκλοφορήσει τα Σβήστα, ε χμ Vista ήθελα να πω αλλά ποιά η διαφορά; Όπου δε εκεί ούτε σε word καλά καλά δε μπορούσες να γράψεις από τα διάφορα του τα χάλια του… 😛

Comments are closed.